Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

Η σημερινή γενεά των εφήβων ζει σε μια εποχή με τρομερές ανακατατάξεις, με κοινωνικές αξίες πού εύκολα μεταβάλλονται από τον τρόπο ζωής, από τα επιτεύγματα της επιστήμης και την μεταβολή των οικολογικών συστημάτων. Οι ιδέες και τα ιδανικά στρέφονται προς την καταναλωτική κοινωνία. Ο έφηβος έχει χαθεί μέσα στην πλουραλιστική κοινωνία και παντού βλέπει ανταγωνισμό και ένταση. Βλέπει γύρω του την κυριαρχία του χρήματος ως υψίστη αξία και καθοριστικό παράγοντα για την ευτυχία του. Όταν ο έφηβος ζει και μαθαίνει πολλά από την τηλεόραση η οποία του προσφέρει κάθε τι με ταχύτητα πού δεν προλαβαίνει να εξετάσει τι είναι αυτό πού παρακολουθεί με τόση περιέργεια. Όταν γύρω του βλέπει τούς ανθρώπους να τρέχουν για να προλάβουν, χωρίς αισθήματα αγάπης και καλοσύνης. Η ψυχολογική πίεσή τους από τις πολλές απαιτήσεις του σχολείου, των γονέων και της κοινωνίας με τρόπο πού τούς θεωρούν υποκατάστατα για να καλύψουν τις φιλοδοξίες των άλλων. εύκολα ονειρεύονται, απογοητεύονται, πληγώνονται, επαναστατούν και απαιτούν να ζήσουν μια πιο φυσιολογική ζωή με κατανόηση και αγάπη. Δύσκολα τούς καταλαβαίνουν οι άλλοι και ιδιαίτερα οι γονείς τους πού τούς δημιουργούν πολλά αδιέξοδα.

Όλα αυτά τα προβλήματα δεν τα είχαν οι προηγούμενες γενεές εφήβων αλλά ζούσαν σε σταθερές αξίες και κοινωνικά σχήματα χωρίς πολλές μεταβολές. Οι σημερινοί όμως νέοι έχουν χαθεί μέσα στο πέλαγος των γνώσεων και αποζητούν περισσότερη γνωριμία με τον εαυτό τους και τούς άλλους χωρίς φανατισμούς και διαιρέσεις.

Οι γονείς είναι ανάγκη να κατανοήσουν ότι η σημερινή εποχή έχει επιδράσει στην ψυχή του εφήβου. Το βασικό πού πρέπει να δεχθεί ο ειλικρινής γονέας είναι η σωματική μεταλλαγή του παιδιού του πού είναι μια επανάσταση στη βιολογική υφή αυτού. να δεχθεί ότι ενώπιόν του δεν έχει πλέον ένα παιδί αλλά ένα εξελισσόμενο άτομο. Σ΄ αυτό το στάδιο της ζωής του ανθρώπου πού είναι γεμάτο αλλαγές βιολογικές και ψυχικές δεν υπάρχει εσωτερική σταθερότητα. Βλέποντας ο έφηβος αυτή την αναπτυξιακή περίοδο της ζωής του (σωματικές, ψυχικές, σεξουαλικές μεταλλαγές) ευρίσκεται σε μια κατάσταση αναζητήσεων. Οι ερωτήσεις προς τούς γονείς του είναι σε μεγάλο βαθμό αυξημένες και στρέφονται για το σώμα και την ψυχική ισορροπία του. Οι γονείς πρέπει να προσέξουν να μη χάσουν την ψυχική επικοινωνία μαζί τους, αλλά έστω και να την χάσουν να μην τρομάξουν αλλά να δεχθούν την κατάσταση σαν φυσιολογική.

Οι έφηβοι κρίνουν εύκολα την στάση των γονέων τους και τα μηνύματα πού τούς στέλνουν. Εδώ αρχίζει η δυσπιστία η εμπιστοσύνη. Η ειλικρινής στάση τους θα δείξει τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των. Γι΄ αυτό να μην διστάζουν να δίνουν πρωτοβουλίες για ανάπτυξη υπευθυνότητας και σταθερότητας του χαρακτήρα των. να αποφεύγεται η κάθε είδους αποθάρρυνση αλλά πάντοτε να δείχνουν πνεύμα κατανόησης στις αποτυχίες των. να μην δημιουργούν πνεύμα ειρωνείας στους εφήβους διότι εύκολα τούς απωθούν. να μην θέλουν να δημιουργήσουν εξαρτώμενα παιδιά αλλά ελεύθερα και υγιή ψυχοσωματικά. να δείξουν με τη στάση τους τι σημαίνει ευθύνη και συνέπεια των πράξεών τους. Τότε αρχίζουν να βοηθούν και να οικοδομούν την ζωή τους σε γερά θεμέλια. να προσπαθούν να τα μάθουν να αξιολογούν τα πράγματα, έστω και αν αποτύχουν. να τούς βάζουν σε διλήμματα για να μάθουν να κρίνουν και να αποφασίζουν. να προσπαθούν να μην τούς κάνουν εγωιστές αλλά να αναπτύσσουν το πνεύμα του αλτρουισμού γύρω τους.